Σοφοκλέους, «Αντιγόνη»

08 Δεκεμβρίου 2023 - 18:30 Διαδικτυακά

“Υπάρχουν πολλά θαύματα στον κόσμο, αλλά  τίποτε δεν είναι τόσο θαυμάσιο όσο ο άνθρωπος”:

Ο εμβληματικός στίχος της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή (Α’ Στάσιμο), που προβάλλει την πίστη στη δύναμη του ανθρώπου και των επιτευγμάτων του, όταν αυτός εμφορείται από ανώτερες  ηθικές αξίες και ιδανικά, όπως η ομώνυμη ηρωίδα του έργου.

 

Η σπουδαία αυτή τραγωδία του Σοφοκλή, με μεγάλη απήχηση ήδη από τους αρχαίους χρόνους,  παρουσιάστηκε  πιθανότατα στα Μεγάλα Διονύσια του 441, αντλώντας το θέμα της από τον θηβαϊκό μυθολογικό κύκλο. Σύμφωνα με την υπόθεση η  Αντιγόνη, ένα από τα τέσσερα παιδιά του Οιδίποδα και της Ιοκάστης, αποφασίζει να θάψει τον αδελφό της Πολυνείκη παρά τις διαταγές του άρχοντα της Θήβας Κρέοντα, ο οποίος  τιμωρεί ως προδότη τον νεκρό  με ατιμωτική ταφή. 

Έχει ήδη προηγηθεί η εκστρατεία του Πολυνείκη εναντίον της πόλεως των Θηβών, με τη βοήθεια των Αργείων, όταν αυτός διεκδικεί εμπόλεμα την εξουσία από τον αδελφό του Ετεοκλή, ο οποίος επίσης φονεύεται.  Σε αυτήν την πλοκή επάνω ξεδιπλώνεται το κύριο ηθικό δίλημμα που διατρέχει όλη την τραγωδία, δίλημμα επιλογής που θα αντικατοπτριστεί τόσο στη συμπεριφορά της κεντρικής ηρωίδας, της Αντιγόνης, όσο και στου Κρέοντα, και  το οποίο δεν είναι άλλο από αυτό της στάσης του ανθρώπου απέναντι στους ανθρώπινους νόμους, όταν εκείνοι αντιστρατεύονται το θείο δίκαιο-με τίμημα ακόμη και τον θάνατο.

Ταυτοχρόνως, μια ποικιλία άλλων θεμάτων (ηθικών, θρησκευτικών, φιλοσοφικών, πολιτικών) που θίγονται στο έργο το καθιστούν πραγματική διδασκαλία, καθώς προβληματίζει βαθιά και εκπαιδεύει γόνιμα.

 

Ακολουθώντας διαγραμματικά τη δομή της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, με την εναλλαγή ανάμεσα στα διαλογικά και λυρικά μέρη, θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη των σκέψεων και των συναισθημάτων της Αντιγόνης και των υπολοίπων ηρώων, ανακαλύπτοντας μηνύματα διαχρονικά και πανανθρώπινα.  

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν να περιηγηθούν στον κόσμο της αρχαίας ελληνικής σκέψης απολαμβάνοντας την ομορφιά του αρχαίου δραματικού λόγου.

 

Κύκλος 8 διαδικτυακών συναντήσεων Παρασκευές ανά 15ήμερο (2 συναντήσεις το μήνα)
Ώρες 6.30 με 8.00.

Ημερομηνίες:
8/12 & 22/12
12/1 & 26/1
9/2 &  23/2
8/3 & 22/3

Έναρξη: Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου

Επιμέλεια: Α. Κομποχόλη φιλόλογος Δρ. του Πανεπιστημίου Αθηνών.