30 Ιουλίου – Διεθνής Ημέρα Φιλίας

Χωρίς φίλους η ζωή μας θα έμοιαζε κενή. Ο Αριστοτέλης είχε πει «η φιλία είναι μια ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα», Οι ψυχές δεν έχουν φύλο, ηλικία, εθνικότητα και θρησκεία. Φίλος είναι ο άνθρωπος που σου δίνει ψυχή για να γεμίσεις τη δική σου! Είναι ο άνθρωπος που σου δείχνει την καρδιά του και μπαίνεις μέσα χωρίς διόδια! Έρχονται στιγμές που μια αγκαλιά, ένα στήθος να ακουμπήσεις, ένας γλυκός λόγος.. μπορεί να μας δώσει όλη την παρηγοριά που έχουμε ανάγκη και να μας πλημμυρίσει με πραγματικό συναίσθημα αγάπης. Αν σταθείς τυχερός και κάποιος σου εμπιστευθεί την ψυχή του, μην τον προδώσεις ποτέ.

Οι φίλοι που γνωρίζουμε από παιδιά, είναι αξία ανεκτίμητη!! Ποιος δε θυμάται το προσωπικό σχολικό λεύκωμα; Ένα τετράδιο, λίγο διαφορετικό από τα άλλα, μια μικρή εισαγωγή και μέσα του να κρύβονται χιλιάδες σχολικές αναμνήσεις, που υπήρξαν και τις αφήσαμε πίσω. Ερωτήσεις και απαντήσεις πικάντικες. Το λεύκωμα ήταν κάτι σαν ομαδικό ημερολόγιο, κάτι σαν το σημερινό Facebook μόνο που ήταν χειροποίητο και χειρόγραφο!

Σήμερα το Facebook εκμηδενίζει τις αποστάσεις και κάνει πιο εύκολη την επικοινωνία μεταξύ των φίλων. Μέσα σε μια οθόνη μπορείς να συναντήσεις κάποιες αξιόλογες παρουσίες με σπουδαίες σκέψεις και απόψεις. Η ταύτιση απόψεων μπορεί να είναι η αρχή ώστε να εξελιχθεί μια γνωριμία σε μια δυνατή φιλία, είναι απαραίτητο όμως, οι άνθρωποι αυτοί να βρεθούν από κοντά.

Ακόμη και σήμερα πολλοί πιστεύουν ότι η γυναικεία φιλία δεν υμνείται όσο η αντρική, αντίθετα υποστηρίζεται συχνά ότι ανάμεσα στις γυναίκες δεν υπάρχει φιλία αλλά αντιζηλία. Στην πραγματικότητα, όμως, το φύλο δεν κάνει τον φίλο. Ο ανταγωνισμός κι η ζήλια, είναι χαρακτηριστικά ατόμων και όχι ανδρών ή γυναικών, τα χαρακτηριστικά αυτά υπάρχουν σε οποιαδήποτε σχέση.

Η φιλία διασφαλίζει την αρμονική συνύπαρξη σε μια κοινωνία και μειώνει ταυτόχρονα τα φαινόμενα βίας, τρομοκρατίας και εγκληματικότητας. Η φιλία μεταξύ των λαών, χωρών, πολιτισμών και ατόμων, μπορεί να γεφυρώσει τις διαφορές και να συμβάλλει στην εμπέδωση της ειρήνης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Άννα Χιωτέλλη – Λεονάρδου
ΧΕΝ Γλυφάδας