Σοφία Βέμπο: Η πιο χαρακτηριστική φωνή της Ελλάδας, η φωνή που σφράγισε την αντίσταση ενάντια στον κατακτητή και έγινε σύμβολο του έθνους, ταύτισε το όνομά της με το αλβανικό έπος και χαρακτηρίστηκε «Τραγουδίστρια της Νίκης».
Με την κήρυξη του πολέμου το 1940 η Βέμπο γίνεται η εθνική φωνή που εμψυχώνει τους Έλληνες στρατιώτες στο μέτωπο και συγκλονίζει το πανελλήνιο με τραγούδια πατριωτικά όπως «παιδιά της Ελλάδος παιδιά» και σατυρικά όπως «βάζει ο Ντούτσε τη στολή του», ενώ πρωταγωνίστησε σε επιθεωρήσεις που προσάρμοζαν το θέμα τους στην πολεμική επικαιρότητα.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 αραιώνει τις θεατρικές της εμφανίσεις, τις οποίες σταματά οριστικά στις αρχές της επόμενης δεκαετίας.
Η ίδια είχε πει «Τη φωνή μου και τα τραγούδια μου τα γνωρίζουν πολλοί. Τη ζωή μου όμως ελάχιστοι». Και πράγματι, ελάχιστα είναι τα στοιχεία που έχουν γίνει ευρέως γνωστά για την ζωή της.
Γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1910 στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης με το όνομα Σοφία Μπέμπου. Ήταν ένα από τα τέσσερα παιδιά του καταγόμενου από την κωμόπολη Τσαριτσάνη του νομού Λαρίσης, καπνεργάτη Αθανάσιου Μπέμπου.
Μετά από μακροχρόνιο δεσμό με το Μίμη Τραϊφόρο παντρεύτηκαν τελικά το 1957, ένας δεσμός πολυκύμαντος που διήρκεσε μέχρι το θάνατό της και υπήρξε καταλυτικός για τη μεγάλη ερμηνεύτρια.
Η “Τραγουδίστρια της Νίκης”, η γυναίκα σύμβολο, έφυγε τελικά από τη ζωή στις 11 Μαρτίου του 1978.
Άννα Χιωτέλλη – Λεονάρδου
ΧΕΝ Γλυφάδας