Στη μέση αυτής της καταστροφικής κατάστασης, και καθώς η απειλή του coronavirus (COVID19) επιταχύνεται, καλούμαστε να προβληματιστούμε για όλα τα καλά πράγματα στη ζωή μας, και προκαλούμαστε να “Κρατήσουμε την Ελπίδα Ζωντανή”. Παρά τις υπεράριθμες ανθρώπινες απώλειες, σας καλώ να επικεντρωθείτε σε όλα τα θετικά. Πρώτα απ’ όλα, ελπίζω ότι τα Κέντρα ΧΕΝ, τα μέλη μας, οι οικογένειες και οι κοινότητες να είναι ασφαλείς και ικανές να αντεπεξέλθουν. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πρόκειται για μια πολύ αγχωτική κατάσταση, και περισσότερο από ποτέ, αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι συλλογική φροντίδα, να προσεγγίσουμε ο ένας τον άλλον, να παράσχουμε συναισθηματική υποστήριξη και να αναλάβουμε δράση για την ανοικοδόμηση ενός κόσμου που προάγει τη δικαιοσύνη και την ειρήνη.
Παρά τη σοβαρότητα αυτής της κατάστασης, πιστεύω ότι μπορεί να υπάρχουν κάποια καλά πράγματα που θα προκύψουν από αυτό. Αν μη τι άλλο, αυτός ο ιός έχει εκθέσει άδικα δομικά παγκόσμια συστήματα και έχει καταδείξει πάλι πώς οι καταστάσεις κρίσης καταχρώνται και χρησιμοποιούνται από τους πολιτικούς και για την προώθηση πολιτικών συστημάτων. Υπό το πρίσμα αυτό, ο στόχος μας να στηρίξουμε την ηγεσία των νέων γυναικών για να μετασχηματίσουμε τις παγκόσμιες δομές, σήμερα γίνεται πιο σημαντικός από ποτέ.
Μπορούμε να αρχίσουμε να φανταζόμαστε ή να ελπίζουμε ότι ανοίγει ένα νέο παράθυρο για εμάς ως γυναικείο κοινωνικό κίνημα για να “αναγκάσουμε” τις κυβερνήσεις μέσω ομάδων άσκησης πίεσης και άλλων μηχανισμών να επανεξετάσουν τις στρατηγικές οικονομικής ανάπτυξής τους και να επικεντρωθούν περισσότερο στην ανθρώπινη ανάπτυξη;
Θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να ελπίζουμε στην εμφάνιση νέων οικονομικών και πολιτικών συστημάτων, που θα είναι αλληλένδετα, θα υποστήριζαν και θα σέβονταν τα πλαίσια της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;
Ακόμη και οι λεγόμενες “ισχυρότερες χώρες και ισχυρότερες οικονομίες” απέτυχαν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε αυτή την πανδημία, απλώς και μόνο επειδή η υγεία και η εκπαίδευση έχουν τεθεί στο χαμηλότερο σημείο της κλίμακας των επενδυτικών προτεραιοτήτων και πολύ περισσότερο επειδή αυτά τα πολιτικά συστήματα εξακολουθούν να διαμορφώνονται από ομάδες συμφερόντων, που μεριμνούν για την οικονομική και πολιτική τους δύναμη.
Mεγάλο μέρος των παγκόσμιων πόρων ελέγχονταν και εξακολουθούν να ελέγχονται από ένα πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού και δυστυχώς, πολλοί από τους δημοσιονομικούς προϋπολογισμούς, σε αυτές τις πλούσιες χώρες, έχουν τροφοδοτήσει τα συμφέροντα οπλοβιομηχανιών και άλλων καταστροφικών βιομηχανιών, των οποίων αποστολή είναι το κέρδος, έτσι ώστε όταν προκύπτει μια κρίση, όπως η COVID19, αυτές οι κυβερνήσεις απλά δεν ήταν έτοιμες, ήταν ανίκανες ή παράλυτες.
Το μεγαλύτερο δίδαγμα που πήραμε από αυτήν την κρίση είναι ότι είμαστε όλοι ίσοι μεταξύ μας. Είτε είμαστε πλούσιοι, είτε φτωχοί, μαύροι ή λευκοί, άνδρες ή γυναίκες, ζούμε στο Νότο ή στο Βορρά, σε αστικές ή αγροτικές περιοχές, είμαστε Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι, Βουδιστές ή οποιασδήποτε θρησκείας, αυτός ο ιός μας έχει χτυπήσει όλους και έχει ξεπεράσει όλα αυτά τα γεωγραφικά, εθνικά, θρησκευτικά, κοινωνικά και οικονομικά σύνορα. Ειρωνικά αυτός ο ιός δεν κάνει διακρίσεις, αντιθέτως μας ενώνει. Ελπίζω ότι μετά το πέρας αυτού, θα διατηρήσουμε όλα αυτά τα διδάγματα και τις αξίες και θα ενώσουμε τις προσπάθειές μας για να ανταποκριθούμε στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας ότι οι παγκόσμιοι πόροι και το περιβάλλον έχουν καταχραστεί εκτενώς, ότι τους θεωρούμε δεδομένους, και δυστυχώς εμείς ως άνθρωποι δεν είμαστε φιλεύσπλαχνοι. Ελπίζω ότι αυτό θα αλλάξει.
Ξεχάσαμε τους εκατομμύρια ανθρώπους, που εδώ και χρόνια, ζουν σε αποκλεισμό, πολιορκία, ξένη κατοχή και αποικιοκρατία ή σε στρατόπεδα και οι οποίοι στερούνται συνεχώς τα διακαιώματά τους και την πρόσβαση σε προμήθειες για την κάλυψη βασικών αναγκών. Αυτή η εμπειρία θα μας βοηθήσει να αναλογιστούμε βαθιά το είδος του κόσμου που θέλουμε να οικοδομήσουμε, το είδος του μέλλοντος που θέλουμε να διασφαλίσουμε για τις επόμενες γενιές. Θυμηθήκαμε και πάλι, ότι αυτός ο κόσμος είναι γεμάτος με αδικίες και με όλες τις μορφές καταπίεσης, που πρέπει να καταπολεμήσουμε. Ο αγώνας μας για την απελευθέρωση, τη δικαιοσύνη και την προστασία είναι παγκόσμιος, ο αγώνας μας κατά της πείνας πρέπει να είναι παγκόσμιος, ο αγώνας μας για φυλετικές διακρίσεις πρέπει να εδραιωθεί.
Αδελφές μου, μέσω της ΧΕΝ και πέραν αυτής, δράττω την ευκαιρία για να σας ευχηθώ ασφάλεια και καλή υγεία. Η ζωή δεν θα είναι η ίδια μετά από αυτή την κρίση, ας συνεργαστούμε για να κάνουμε αυτόν τον κόσμο καλύτερο. Ας είμαστε οι παράγοντες της αλλαγής που χρειάζεται να είμαστε.
Δράττω την ευκαιρία για να υπενθυμίσω στους εαυτούς μας ότι ως Γυναικείο Κίνημα είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε η μια την άλλη, χρειάζεται να κινηθούμε συλλογικά και να είμαστε έτοιμες να ανταποκριθούμε στις κοινότητες που μας χρειάζονται περισσότερο, θα πρέπει να είμαστε έτοιμες να προσφέρουμε βοήθεια όπου χρειάζεται. Χρειάζεται να είμαστε δημιουργικές και να σκεφτούμε τον καλύτερο τρόπο, με τον οποίο μπορούμε να είμαστε αλληλέγγυες και έτοιμες. Μόλις τελειώσει η πανδημία, θα υπάρξει μια περίοδος ανασυγκρότησης, ας προσπαθήσουμε συλλογικά, ώστε να επιτρέψουμε στο Κίνημά μας και ιδιαίτερα στις νέες γυναίκες να είναι στο τραπέζι (των αποφάσεων), και να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση του κόσμου που θέλουμε να δούμε.
Η Γενική Γραμματέας της Παγκόσμιας ΧΕΝ, Casey Harden και όλο το προσωπικό στη Γενεύη, εργάζονται από το σπίτι αυτή τη στιγμή, αφοσιωμένες για να παρέχουν τη μέγιστη υποστήριξη και πληροφόρηση. Το Κίνημά μας έχει επιβιώσει μέσα από πολλές δύσκολες στιγμές και πάντα αποδεικνύαμε ότι είμαστε έτοιμες όταν χρειάζεται, γι ‘αυτό χαιρετίζουμε τις ιδέες και τις προτάσεις σας και είμαστε με ανοιχτό μυαλό και καρδιά για να σας ακούσουμε και να ενεργήσουμε.
Σας στέλνουμε ευχές για δύναμη, ανθεκτικότητα, θεραπεία και ανάρρωση.
Πρόεδρος της Παγκόσμιας ΧΕΝ, Mira Rizeq
Μπορείτε να διαβάσετε το μήνυμα εδώ–> https://bit.ly/3btC9Sy