“Μην κάνεις σα γυναικούλα…”

Ο σεξισμός και η γλώσσα δεν παρατηρούνται μόνο στα επαγγέλματα, όπως αναλύθηκε στο άρθρο της προηγούμενης εβδομάδας. Είναι καθημερινές φράσεις και λέξεις που συνεχίζουν να βοηθούν τα στερεότυπα να διατηρούνται ακόμη και υποσυνείδητα.

  • Κυρία και δεσποινίς

Ο όρος δεσποινίς δεν είναι τόσο διαδεδομένος, όσο παλαιότερα. Στο παρελθόν έτσι αποκαλούσαν μία γυναίκα που δεν έχει παντρευτεί. Στην ελληνική γλώσσα δεν υπάρχει αντίστοιχος όρος με τον οποίο προσφωνείται ένας ανύπαντρος άντρας, παραμένει κύριος είτε είναι παντρεμένος είτε όχι. Σε αντίθεση με την γυναίκα που για να αποκαλείται κυρία θα πρέπει να έχει ενωθεί με τα δεσμά του γάμου.
Γιατί όμως υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός;

  • “Είσαι αντράκι”

Το “είσαι αντράκι” χρησιμοποιείται σαν κοπλιμέντο, το χρησιμοποιούμε συνήθως σε γυναίκες για τονίσουμε το ότι είναι θαρραλέες και δυναμικές. Έτσι, υποδηλώνεται ότι τα χαρακτηριστικά αυτά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του ανδρικού φύλου. Μία γυναίκα θα πρέπει να λαμβάνει αυτή την φράση σαν παράσημο αφού δεν έχουν πολλά άτομα αυτού του φύλου τα χαρίσματα αυτά.

 

  • “Μην κάνεις σαν γυναικούλα”

Αντίστοιχα, αυτή είναι μια φράση που χρησιμοποιείται για άντρες όταν αυτοί δεν αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις με δυναμισμό και αποφασιστικότητα και ξεκινούν να κλαίγονται και να γκρινιάζουν. Ακόμα και όταν ξεκινούν να κλαίνε και να δείχνουν μπροστά σε άλλους την ευαισθησία τους. Οπότε, υποδεικνύεται ότι αυτές οι αδυναμίες χαρακτηρίζουν το θηλυκό γένος και ένας άντρας θα ήταν ντροπή να συμπεριφέρεται κατά αυτόν τον τρόπο.

 

Για μία ακόμη φορά, δυστυχώς καταλαβαίνουμε ότι η γλώσσα μας χρησιμοποιείται έτσι ώστε τα στερεότυπα να διαιωνίζονται χωρίς τις περισσότερες φορές να το συνειδητοποιούμε μέσα από καθημερινές λέξεις και φράσεις που θεωρούμε φυσιολογικές και άκακες.

της Δήμητρας Κακολύρη