Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Η σημερινή ημέρα έχει ανακηρυχθεί από την  γενική συνέλευση του ΟΗΕ(17/12/1994)  ως Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Κι αυτό έγινε, για να φωτίσει ένα πρόβλημα με παγκόσμιες διαστάσεις που παίρνει πολλές μορφές συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής κακοποίησης, του βιασμού, της πορνείας, της παιδικής πορνογραφίας, της εμπορίας γυναικών (trafficking)  και των επιβλαβών παραδοσιακών πρακτικών όπως ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων .

Η ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις σε ανάμνηση της δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.

Σήμερα που το φαινόμενο της κακοποίησης, εκμετάλλευσης και εμπορίας γυναικών γιγαντώνεται  μέσα σε ένα περιβάλλον παγκοσμιοποίησης και  ανατροπών χρειάζεται να αναληφθούν πρωτοβουλίες  για την διεκδίκηση του σεβασμού για τις γυναίκες και τα ίσα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Στην Ελλάδα της κρίσης ποιος νοιάζεται για τα δικαιώματα των δυο φύλων? Η γυναίκα εύκολα υποβιβάζεται, αγκιστρώνεται σε υποδεέστερους ρόλους και περιθωριοποιείται. Από τα στατιστικά στοιχεία της τηλεφωνικής γραμμής SOS15900 κατά της βίας υπέρ των γυναικών από 11/3/2011 έως 16/11/2016 επί του συνόλου των κλήσεων και των ηλεκτρονικών μηνυμάτων ποσοστό 81% αφορούσαν περιπτώσεις έμφυλης βίας.

Οι γυναίκες θύματα βίας είναι σε ποσοστό 49% παντρεμένες, σε ποσοστό 61% μητέρες, σε ποσοστό 26% ηλικίας 25-39 και 26% ηλικίας 40-54 ετών, σε ποσοστό 74% είναι Ελληνίδες κι όσον αφορά στο μορφωτικό τους επίπεδο 12% έχουν λάβει τριτοβάθμια εκπαίδευση, 3% μεταδευτεροβάθμια, 6% ανώτερη δευτεροβάθμια,  4% έχουν ολοκληρώσει κατώτερη δευτεροβάθμια ή πρωτοβάθμια εκπαίδευση, 0% είναι αναλφάβητες. Η οικονομική τους κατάσταση( όταν ρωτήθηκαν απάντησε μόνο το 16%)  χαρακτηρίζεται από κακή 15%, καλή 9%,πολύ  κακή 4%, και 1% πολύ καλή.

Ας σταματήσουμε να προσπερνάμε ενοχικά το φαινόμενο, ας σταματήσουμε να το  συγκαλύπτουμε και να το αποσιωπούμε κι ας εργασθούμε ώστε  να δημιουργήσουμε συνθήκες ισότητας  και ασφάλειας στην κοινωνία μας.

 

Επιμέλεια: Μοσταντζόγλου Εριφίλη


archio-lipsis

 

 

 

 

 

avtooo-500x411

 

 

 

 

 

 

 

Πηγές: Γ.Γ. Ισότητας των φύλων, Στατιστικά στοιχεία τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900