Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης

 Η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης καθιερώθηκε από τον Ο.Η.Ε το 1981 και γιορτάζεται στις 21 Σεπτεμβρίου.

   Η έννοια της λέξης: “Ειρήνη”, που αποτελεί το πλέον αυτονόητο αγαθό, δεν γνωρίζει κανείς πότε επιτέλους θα γίνει κτήμα όλων των ανθρώπων και θα φέρει στη ζωή τους την ηρεμία, το χαμόγελο και την αισιοδοξία.

  Ας δούμε λοιπόν ποια είναι η ακριβής σημασία της εν λόγω έννοιας. Με τον όρο: “Ειρήνη” εκφράζουμε μία κατάσταση στην οποία απουσιάζουν οι διαφορές μεταξύ δύο λαών ή ομάδων ή σε περίπτωση που υπάρχουν, δεν επιλύονται με ένοπλες συγκρούσεις. Με άλλα λόγια, η σημασία της “Ειρήνης” αναφέρεται στην αρμονική συμβίωση των ανθρώπων, στην έλλειψη εχθροπραξιών, στη φιλία κ.ά. και δεν αφορά μόνο στο επίπεδο του έθνους, αλλά είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ψυχική υγεία σε ατομικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο.

  Προκειμένου να επιτευχθεί η οικονομική ανάπτυξη και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, κρίνεται απαραίτητη η ύπαρξη ενός καθεστώτος ειρηνικής συνύπαρξης. Σε αντίθετη περίπτωση, ο πόλεμος, ο οποίος διατηρεί ισχυρή τη δυναμική του τα τελευταία χρόνια, (πιο πρόσφατο παράδειγμα στη Συρία όπου τα θύματά του προσπαθούν να βρουν διέξοδο), έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο προσφυγικό “ρεύμα” με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εάν δεν σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία δεν πρόκειται να σταματήσουν και οι εικόνες που βλέπουμε καθημερινά. Παιδιά, μητέρες, οικογένειες, άνθρωποι, θα συνεχίσουν να έρχονται, να πνίγονται, να χάνονται, προκαλώντας μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση, ένα απάνθρωπο φαινόμενο! 

  Για την «εδραίωση» της Ειρήνης δαπανώνται πάρα πολλά χρήματα. “Η ηθική του πολέμου” ορίζει ότι ένας πύραυλος, ο οποίος κοστίζει 1 εκ. δολάρια, εκτοξεύεται από ένα αεροπλάνο, το οποίο κοστίζει 85 εκ. δολάρια και πετάει με κόστος περίπου 12000 δολάρια την ώρα, για να σκοτώνει ανθρώπους οι οποίοι ζουν με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα, ενώ με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να σιτιστούν τουλάχιστον οι μισοί πεινασμένοι της γης!  Όπως έλεγε ο μεγάλος Νίκος Καζαντζάκης:  “Εάν έστω και ένα παιδί σε κάποια άκρη του κόσμου πεθαίνει από την πείνα ή από τον πόλεμο, τότε ο πολιτισμός μας έχει αποτύχει!”. Αντιθέτως, πολλοί ηγέτες διαφόρων χωρών διαφημίζουν την προμήθεια νέων υπερσύγχρονων όπλων με σκοπό να ψηφιστούν από το λαό! Και ενώ, συνήθως, η ρητορική που συνοδεύει τη διαφήμιση στηρίζεται στην «απειλή» από άλλο έθνος ή πολιτισμό, στον «εκδημοκρατισμό και εκπολιτισμό» άλλων εθνών, η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές ο στόχος τους αφορά στην κατάκτηση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων (πετρέλαιο, πολύτιμα μέταλλα κ.ά. ) ή στην ενίσχυση της γεωστρατηγικής θέσης του επιτιθέμενου, γεγονός που αποσβήνει το οποιοδήποτε κόστος!

 Ας αποφασίσουμε λοιπόν τι θέλουμε, διότι δυστυχώς ακόμη δεν έχουμε διδαχθεί από την ιστορία, οι αξίες της Ειρήνης δεν μεταλαμπαδεύονται. Ο κόσμος μας πρέπει να είναι και να παραμείνει όμορφος και ειρηνικός χωρίς πολέμους!

Είναι λοιπόν αναγκαία η “εδραίωση της Ειρήνης” για τη γενική ανάπτυξη ενός έθνους και είναι ευκταίο οι πολίτες να συμμετέχουν ενεργά σε φιλειρηνικά κινήματα όπως:  Αντιπολεμικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενυπόγραφες διαμαρτυρίες κ.ά. Επιπλέον, προκειμένου να γίνει εφικτή η επικράτηση της Ειρήνης στον κόσμο χρειάζεται ο κάθε πολίτης ξεχωριστά να ενεργεί με σκοπό το κοινό συμφέρον με τελικό στόχο την εναρμόνιση του ατόμου με το σύνολο. Τα μηνύματα ειρήνης πρέπει να βγαίνουν από την ψυχή μας, “Θέλεις ειρήνη; Φτιάξε αγάπη.” έλεγε ο Βίκτωρ Ουγκώ.

 Ο ρόλος των γυναικών στις ειρηνευτικές προσπάθειες, από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα ήταν πολύ σπουδαίος, διότι οι γυναίκες έχουν μία επιθυμία: Ένα ειρηνικό μέλλον για τα παιδιά τους, για όλα τα παιδιά! Και αυτή η επιθυμία είναι δυνατότερη και ισχυρότερη από οτιδήποτε άλλο. Η ειρήνη είναι δυνατή όταν οι γυναίκες ενώνονται και η θετική ενέργεια που δημιουργεί αυτό μπορεί να αλλάξει ολόκληρο τον πλανήτη!

   Η Παγκόσμια Χ.Ε.Ν έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει το ψήφισμα 1325 του Ο.Η.Ε που αφορά στην παγκόσμια Ειρήνη και Δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την υγεία, αλλά και την φροντίδα για το περιβάλλον, με άλλα λόγια τα βασικά μέρη μιας βιώσιμης γης.

  Εμείς στη Χ.Ε.Ν Αθηνών, λέμε ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην Παγκόσμια Ειρήνη για έναν καλύτερο κόσμο!

Άννα Χιωτέλλη Λεονάρδου
ΧΕΝ Γλυφάδας