Επίκαιρη όσο ποτέ, η “Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων” (21.03.2017) είναι μια σπουδαία ευκαιρία για να αναλογιστούμε τις δραματικές συνέπειες που είχαν στην ανθρώπινη ιστορία και τους κινδύνους που ελλοχεύουν στις μέρες μας οι φυλετικές διακρίσεις, η ξενοφοβία και η μισαλλοδοξία.
Η “Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων” καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη και έμεινε στην ιστορία ως «Η σφαγή του Σάρπβιλ» (Sharpeville massacre).
Στις 21 Μαρτίου του 1960, χιλιάδες μαύροι –κυρίως φοιτητές- διαδήλωναν ειρηνικά ζητώντας ίσα δικαιώματα στη Νότια Αφρική του ρατσιστικού καθεστώτος Απαρχάιντ. Κατευθύνθηκαν προς το αστυνομικό τμήμα της πόλης του Σάρπβιλ. Οι αστυνομικοί σήκωσαν τα όπλα και άνοιξαν πυρ, πυροβολώντας εν ψυχρώ ν το άοπλο πλήθος. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι γυναίκες και τα παιδιά έτρεχαν προς κάθε κατεύθυνση, ενώ περίπου 300 αστυνομικοί πυροβολούσαν προς το συγκεντρωμένο πλήθος. Πολλά από τα θύματα είχαν χτυπηθεί στην πλάτη. Συνολικά 69 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 180 τραυματίστηκαν. Ανάμεσά τους ήταν γυναίκες και πολλά παιδιά.
Έξι χρόνια μετά τη σφαγή, ο ΟΗΕ ανακήρυξε την 21η Μαρτίου ως “Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων”.
πηγή: www.facebook.com/xenthessaloniki