Αθώα σχόλια ή υποσυνείδητος σεξισμός;

Το Συμβούλιο της Ευρώπης (coe.int) ορίζει το σεξισμό ως :
«..κάθε έκφραση (πράξη, λέξη, εικόνα, χειρονομία) η οποία βασίζεται στην ιδέα ότι κάποια άτομα, πιο συχνά οι γυναίκες, είναι κατώτερα από άλλα εξαιτίας του φύλου τους. »

Καθημερινά ακούμε, χρησιμοποιούμε και αποδεχόμαστε λέξεις και φράσεις που εμπεριέχουν έντονο σεξισμό. Και αυτό συμβαίνει γιατί έμφυλες διακρίσεις και στερεότυπα έχουν φυτευτεί στο υποσυνείδητο μας από την παιδική ηλικία.

«Οι κούκλες είναι για τα κορίτσια!»

Από μικρή ηλικία τα κορίτσια και τα αγόρια μαθαίνουν ότι τα δύο φύλα είναι διαφορετικά, είτε ως προς τα παιχνίδια, είτε ως προς τις δραστηριότητες (τα κορίτσια μπαλέτο – τα αγόρια αθλήματα), ακόμη και στα χρώματα ρούχων («τα αγόρια δε φοράνε ροζ»)

«Τα κορίτσια δε βρίζουν!»

Στις εφηβικές ηλικίες τα σχόλια και η κριτική είναι πιο σκληρά. Πολλές φορές προέρχονται από συνομήλικους που είναι έτοιμοι να σχολιάσουν τον τρόπο που μια έφηβη εκφράζεται είτε λεκτικα, είτε μέσω του ντυσίματός της.
Αναρωτηθείτε γιατί τα κορίτσια «δεν πρέπει» να βρίζουν; Ποιο είναι το εμπόδιο για εκείνες που ταυτόχρονα δεν υπάρχει σε ένα αγόρι; Τα κορίτσια, όσο και τα αγόρια είναι παιδιά και οι συμπεριφορές τους θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο.

«Τι φόραγε;» — «Τα ήθελε και τα έπαθε»

Τον τελευταίο καιρό έχουν ακουστεί – δυστυχώς- σχόλια σαν τα παραπάνω σε περιπτώσεις κακοποιητικών συμπεριφορών μεταξύ συντρόφων, σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμού δίνοντας το βάρος της ευθύνης γι’ αυτό που συνέβη στη γυναίκα, στα ρούχα της και στη συμπεριφορά της.. αθωώνοντας ουσιαστικά τον άντρα για την οποιαδήποτε πράξη του.

«Παντελονάτα»

Είναι μια λέξη που έχει ακουστεί πολύ τελευταία στην ελληνική τηλεόραση αλλά…και στη Βουλή! Η σύνδεση του παντελονιού με την εντιμότητα αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια μια αναχρονιστική αντίληψη και ενδυναμώνει την ιδέα της υπεροχής του ανδρικού φύλου.

«Αγόρι να ΄ναι… κι’ ότι να ‘ναι»

Είναι μια φράση που πολλές φορές ακούγεται από μέλλοντες γονείς ή ως ευχή προς εκείνους. Εδώ και πάλι φαίνεται η διάκριση που έχει καλλιεργηθεί ανάμεσα στα δύο φύλα και πάλι υποφώσκει η ιδέα της υπεροχής του αρσενικού.

«Ζητείται νέα, εμφανίσιμη …για εργασία»

Καθημερινές αγγελίες αναζήτησης προσωπικού περιέχουν κριτήρια επιλογής που δεν έχουν καμία σχέση με την εργασία και τα τυπικά προσόντα που πρέπει να έχει κάποια/ος για να προσληφθεί, αλλά εστιάζουν στο φύλο και στην εξωτερική εμφάνιση.

«Οι άνδρες δεν κλαίνε»

Η πολυσυζητημένη αντίληψη ότι το κλάμα υποδηλώνει αδυναμία, οι γυναίκες είναι αδύναμες και συναισθηματικές, άρα μόνο οι γυναίκες επιτρέπεται να κλαίνε, θα πρέπει να ξεπεραστεί!
Όλοι οι άνθρωποι (και οι άνδρες) διαθέτουν δακρυϊκούς αδένες και τα δάκρυα αποτελούν φυσιολογική σωματική αντίδραση.

 

Παραπάνω αναφέραμε κάποια παραδείγματα σεξιστικών σχολίων που λέμε – ακούμε – αποδεχόμαστε ασυνείδητα στην καθημερινή ζωή, χωρίς να σκεφτόμαστε ότι μέσα τους έχουν πολύ καλά κρυμμένο σεξισμό.

Τέτοιου είδους σχόλια/ εκφράσεις θα πρέπει να αποφεύγονται για να μην ανατροφοδοτούμε έναν αέναο κύκλο ρατσισμού και διακρίσεων εις βάρος των γυναικών.