Σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας – Σύμβαση 190

Μέχρι τον περασμένο Αύγουστο, 21 χώρες είχαν υποβάλει την Σύμβαση 190 καθώς και τη σύσταση 206 στα εθνικά τους κοινοβούλια, όχι όμως η Ελλάδα.

Η πολιτεία είναι ανάγκη:

  • Να προχωρήσει στην κύρωση της σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.
  • Να ενισχύσει  την ποινική νομοθεσία για τα εγκλήματα σεξουαλικής κακοποίησης, ειδικά σε βάρος ανηλίκων και να αυστηροποιηθούν οι ποινές για τους δράστες αυτών των εγκλημάτων.
  • Να τροποποιήσει τις διατάξεις που αφορούν στην παραγραφή των αδικημάτων σεξουαλικής κακοποίησης.

Η σύμβαση 190 είναι εξαιρετικά σημαντική για δύο λόγους. Πρώτον διότι αποτελεί την πρώτη Διεθνή σύμβαση που ρητά αναγνωρίζει το δικαίωμα σε εργασία χωρίς βία και παρενόχληση και, δεύτερον, διότι αναγνωρίζει τη σεξουαλική παρενόχληση και την παρενόχληση λόγω φύλου στην εργασία ως μορφές έμφυλης βίας που επηρεάζουν δυσανάλογα τις γυναίκες. Αναγνωρίζει επίσης για πρώτη φορά τις επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας στον κόσμο της εργασίας, ενώ με τη Διεθνή Σύσταση 206 προβλέπονται μέτρα για την αποφυγή τους, όπως άδεια για τα θύματα και ελαστικές διευθετήσεις εργασίας.  

 

Η κουλτούρα της σιωπής για τα θύματα της βίας πρέπει ν΄ ανατραπεί και να πέσει φως στα αίτια και στη σκοτεινή εκείνη πλευρά που αναπαράγει έμφυλες σεξιστικές συμπεριφορές.