ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΟΜΑΔΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ
ΧΕΝ ΑΘΗΝΩΝ – ΧΕΝ ΘΗΒΑΣ
Τίτλος εκδήλωσης: ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Παρά την ανατροπή που έφερε στη ζωή μας η πανδημία, οι ομάδες βιβλίου της ΧΕΝ Αθηνών και της ΧΕΝ Θήβας, με την τεχνική υποστήριξη της ΧΕΝ Αθηνών, διοργάνωσαν και φέτος την ετήσια εκδήλωση λήξης του προγράμματος των ομάδων τους. Οι συστάσεις της Πολιτείας, για την αποφυγή του συνωστισμού και των αποστάσεων τηρήθηκαν πιστά! Το κλειδί ήταν η τεχνολογία!
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα, και ήταν η πρώτη διαδικτυακή εκδήλωση των Ομάδων Βιβλίου. Ικανοποιητικός αριθμός γυναικών – μελών των Ομάδων Βιβλίου των ΧΕΝ Αθηνών και ΧΕΝ Θήβας, συνδέθηκαν και παρακολούθησαν την εκδήλωση. Μέλη της ΧΕΝ Ζακύνθου και της ΧΕΝ Κέρκυρας, αξιοποίησαν επίσης τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία, αποδέχθηκαν την πρόσκληση/ πρόκληση και μας τίμησαν με την παρουσία τους.
Η Πανδημία ήρθε αιφνίδια και κλόνισε σοβαρά τις συνήθειες της ζωής μας, όπως συνέβη και πριν από 2450 χρόνια με τον λοιμό στην Αθήνα, που στοίχισε τη ζωή εκτός των άλλων και του Περικλή. Ο Θουκυδίδης αν και μολύνθηκε, επέζησε τελικά και περιέγραψε λεπτομερώς, ό,τι βίωσε ο ίδιος και οι συντοπίτες του. Η κα Μαριαγγέλα Κατσικαλή – ΧΕΝ Παλαιού Φαλήρου, μας θύμισε, όσα ο ιστορικός πολύ παραστατικά περιγράφει στη σχετική αφήγησή του «για να ξέρουν τι να κάνουν οι επόμενες γενιές», όπως τονίζει.
Αιώνες αργότερα από το Θουκυδίδη και ένα αιώνα πριν την εποχή μας, ο Νίκος Καζαντζάκης στην περίφημη Ασκητική του, δείχνει τον τρόπο να παλεύουμε τις μεγάλες δυσκολίες, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, τονίζοντας ότι η ζωή είναι μία πρόκληση, που πρέπει να αντιμετωπίζουμε με θάρρος. Χαρακτηριστικά τμήματα του έργου, μας διάβασε η κα Νίκη Σπέντσα- ΧΕΝ Παλαιού Φαλήρου.
Τόσο στον κόσμο του Θουκυδίδη, όσο και στην εποχή του Ν. Καζαντζάκη
η γυναίκα είναι είτε απούσα, είτε σε δεύτερο ρόλο.
Αλλά και στη σύγχρονη εποχή, η θέση της γυναίκας, παρά τους αγώνες της, συνεχίζει να είναι επισφαλής και να βρίσκεται υπό αμφισβήτηση.
Η πολυπόθητη ισότητα για την οποία οι γυναίκες αγωνίζονται για πάνω από 100 χρόνια φαίνεται ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Παρά τις διακηρύξεις (στόχος Νο 5 – Ισότητα, της Ατζέντας του ΟΗΕ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη μέχρι το 2030), πολλές γυναίκες, νέες γυναίκες και κορίτσια συνεχίζουν να υφίστανται διακρίσεις και βία σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας .
Οι εκθέσεις των διεθνών οργανισμών, της Παγκόσμιας ΧΕΝ, αλλά και η ελληνική πραγματικότητα μας δίνουν στοιχεία για την αύξηση της βίας κατά των γυναικών την περίοδο της πανδημίας, σε συνδυασμό με άλλες επιπτώσεις (οικονομικές, κοινωνικές, υγειονομικές). Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά και καλούν σε επαγρύπνηση και δράση. Το θέμα παρουσιάστηκε από την κα Ιωάννα Τούσσα – ΧΕΝ Θήβας, επιβεβαιώνοντας όσα προηγουμένως αναφέρθηκαν για την θέση της γυναίκας.
Το διάστημα του «εγκλεισμού», έγινε η αφορμή για να αναπτύξουν οι γυναίκες την ευελιξία και την εφευρετικότητά τους, και να γίνουν δημιουργικές με ποικίλους τρόπους. Όπως μας ανέφερε η κα Ειρήνη Οικονόμου – ΧΕΝ Παλαιού Φαλήρου, η δημιουργικότητα αυτή εκφράστηκε σε πολλαπλά επίπεδα (ατομικό, συλλογικό, κοινωνικό, οικογενειακό κ.ά.). Αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία και υπερηφάνεια.
Η πρόσφατη πανδημία ήρθε, φέρνοντας μαζί της αλλαγές, και μας ώθησε να χρησιμοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες και τα θετικά που αυτές μας προσφέρουν. Η συγγραφέας Ιζαμπέλ Αλιέντε γίνεται τολμηρή και υποστηρίζει με την άποψή της, πως όλο αυτό μας φέρνει πιο κοντά στο τέλος της πατριαρχίας και στην έναρξη μιας νέας εποχής όπου ανάμεσα στα δύο φύλα θα επικρατεί ισοτιμία.