Τα έθιμα και οι παραδόσεις διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή, διαφοροποίηση που ενισχύει ακόη περισσότερο τους άρικτους δεσμούς των κατοίκων μρ τις ρίζες τους.
Στα χωριά Πλατανιά και Σιταγρί της Δράμας συναντάμε το έθιμο των Μωμόγερων, που προέρχεται από τους Πόντιους πρόσφυγες. Η ονομασία προέρχεται από το “μίμος” ή το “μώμος” και το γέρος και συνοδεύεται με μιμητικές κινήσεις. Οι κάτοικοι των χωριών αυτών φορούν τομάρια τράγων ή στολές γέρων και είναι οπλισμένοι με σπαθιά. Οι Μωμόγεροι προσδοκώντας τύχη για τη νέα χρονιά, γυρίζουν σε παρέες όλο το Δωδεκαήμερο, ψάλλοντας κάλαντα ή άλλους ευχετήριους στίχους. Όταν οι παρέες συναντηθούν άνουν μεταξύ τους ψευτοπόλεμο, ώσπου η μια ομάδα να νικήσει και η άλλη να δηλώσει υποταγή. Το ίδιο έθιμο με κάποιες παραλλαγές το συναντάμε στην Κοζάνη και στην Καστοριά με την ονομασία “Ραγκουτσάρια”.
Το έθιμο των Μωμόγερων, όπως αυτό αναβιώνει σε οκτώ χωριά της Κοζάνης, μπήκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Οι Μωμόγεροι είναι το τέταρτο στοιχείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας που εντάσσεται στον αντίστοιχο κατάλογο της UNESCO.