Πολύτιμος ο ρόλος των οργανώσεων κατά της βίας των γυναικών
Η Πρόσφατη αλλαγή του ορισμού της ενδοοικογενειακής και σεξουαλικής βίας έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις στις ΗΠΑ. Βία πλέον μπορεί να θεωρηθεί μόνο ό,τι προκαλεί σωματική βλάβη, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η συρρίκνωση του ορισμού εμποδίζει τα θύματα, να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες που χρειάζονται, ενώ οι διώξεις θα μειωθούν. Έτσι, όλο και λιγότερα θύματα θα αναζητούν τελικά τη βοήθεια που έχουν απόλυτη ανάγκη. Ελπίζουμε ότι αυτός ο τρόπος ορισμού της ενδοοικογενειακής βίας δε θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες.
Τα στοιχεία κακοποίησης στην Ελλάδα είναι αποκαρδιωτικά:
Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, από το 2014 μέχρι και το 2017 έχουν σημειωθεί περισσότερα από 13.700 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με τις γυναίκες να αποτελούν περίπου το 70% των θυμάτων.
Η βία κατά των γυναικών υπονομεύει τα βασικά θεμελιώδη δικαιώματα της γυναίκας, όπως την αξιοπρέπεια, την πρόσβαση στη δικαιοσύνη και την ισότητα των φύλων.
Τα φαινόμενα αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό και πολλά από τα περιστατικά δεν καταγγέλλονται ποτέ στις αρχές. Τα θύματα σιωπούν από φόβο, από ντροπή, από ανάγκη ή από αδυναμία. Αξίζει να επισημάνουμε ότι τα τελευταία χρόνια με τις καμπάνιες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, παρατηρείται τουλάχιστον αύξηση του αριθμού των γυναικών που μιλούν, αλλά και καταγγέλλουν το γεγονός.
Η καμπάνια με σύνθημα «δεν είσαι η μόνη – δεν είσαι μόνη,» προσπάθησε να κάνει τα θύματα να σπάσουν τη σιωπή τους.
Οι εκστρατείες των γυναικείων οργανώσεων για την εξάλειψη της βίας, δεν έχουν σκοπό μόνο να εκπαιδεύσουν τα θύματα και τον περίγυρο τους, αλλά ενημερώνουν και για το πώς μπορεί το θύμα να διαφύγει με ασφάλεια ή να ζητήσει βοήθεια. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να πονά την ψυχή και το σώμα του άλλου.
Οι καμπάνιες αγωνίζονται να σπάσουν τον κύκλο της βίας, ενημερώνοντας τα θύματα. Επίσης να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες ώστε να μη προσπερνούν τα περιστατικά που γνωρίζουν, ακούν, υποψιάζονται.
Για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντίδραση απέναντι στη βία κατά των γυναικών, είναι αναγκαία η συμβολή όλων μας. Είναι χρέος μας να εξαλείψουμε την υποτίμηση – απαξίωσή της γυναικείας προσωπικότητας, να αλλάξουμε τους κανόνες συμπεριφοράς με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό.
Ας πολεμήσουμε οποιαδήποτε μορφή βίας ….. όλοι μαζί. Μπορούμε.
Άννα Χιωτέλλη – Λεονάρδου
ΧΕΝ Γλυφάδας